Cargando Eventos

« Todos los Eventos

  • Este evento ha pasado.

“D’Euclides a Internet: l’art de guardar secrets”, conferència a càrrec de Joan Vicenç Gómez i Urgellés (CANCEL·LADA)

viernes, 17 abril 2020 - 18:00 - 20:00

Referències biogràfiques i bibliogràfiques

Joan-Vicenç Gómez i Urgellés. Matemàtic, Doctor en Ciències de l’Educació, professor titular de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), divulgador, conferenciant i tertulià. Va presidir la Federació de Professors de Matemàtiques de Catalunya (2002-2004). Ha publicat diversos llibres de divulgació i d’educació matemàtica, destaquen “Codificación y criptografia” y “Las geometría no euclideas” editats per RBA i  per National Geographic. També són especialment rellevants les obres divulgatives  “Zàping Matemàtic” i “Els nombres i el seu encant”.  D’ençà l’any 2019 fins l’actualitat publica en RBA el  llibe “Diofanto” i dins la col.lecció Grandes Ideas Matemáticas del diari El Pais publica els llibres “Otras geometrías: Más allà de Euclies: otras geometrias” y “La criptografia: el arte de guardar secretos”.
Destaquen les seves publicacions divulgatives al blog https://www.enciclopedia.cat/divulcat/Joan-Vicenc-Gomez-i-Urgelles

Guardonat amb nombrosos premis i reconeixements, destaca el Premi d’Educació J. Pallach -1999-, Recerca i Innovació Educatives Angeleta Ferrer i Sensat-2004-, el premi sobre  Investigaciónes y Experiencias Didácticas (Ministerio de Educación, España) -2005- . Al novembre del 2013 rep el Premi Nacional de divulgació científica Humbert Torres  atorgat per la Fundació Catalana de Recerca i Òmnium Cultural. Ha realitzat més de 200  conferencies divulgatives adreçades a mestres, pares, alumnes i al púbic en general. Tanmateix participa en diversos grups de recerca d’àmbit Nacional e Internacional en l’àmbit de la modelització matemàtica.
Hom pot comprovar la seva trajectòria professional a http://futur.upc.edu/JoanVicencGomezurgelles

“D’Euclides a Internet: L’art de guardar secrets”

Resum: La xerrada ens proposa un viatge pels diferents sistemes i codis de xifrar i desxifrar missatges secrets, des dels temps dels egipcis i dels romans fins a la màquina Enigma de la Segona Guerra Mundial i acabant amb els sofisticats sistemes actuals basats en l’anomenat sistema RSA i la signatura digital. Una activitat que ens descobrirà algunes de les tècniques emprades al llarg de la història per enviar missatges secrets i per codificar aquests missatges per impedir que fossin desxifrats. La conferència mostrarà l’estret lligam entre literatura, ciència i tècnica.

 

Detalles

Fecha:
viernes, 17 abril 2020
Hora:
18:00 - 20:00

Local

Ateneu Barcelonès
Carrer de la Canuda, 6, 5ª pl.
Barcelona, 08002 Spain
Web:
https://goo.gl/maps/2zYkb2g37rr

Organizador

El Laberinto de Ariadna
Correo electrónico:
info@ariadna-web.org
Web:
https://ariadna-web.org