Cargando Eventos

« Todos los Eventos

  • Este evento ha pasado.

«D’Euclides a Internet: l’art de guardar secrets», conferència a càrrec de Joan Vicenç Gómez i Urgellés

viernes, 14 enero 2022 - 18:00 - 19:00

Referències biogràfiques i bibliogràfiques

Joan-Vicenç Gómez i Urgellés. Matemàtic, Doctor en Ciències de l’Educació, professor titular de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) imparteix docència en la formació d’enginyers i també en el màster de formació de professorat, divulgador, conferenciant i tertulià. Va presidir la Federació de Professors de Matemàtiques de Catalunya (2002-2004). Ha publicat diversos llibres de divulgació i d’educació matemàtica, destaquen Codificación y criptografía i Las geometría no euclideas editats per RBA i  National Geographic. També són especialment rellevants les obres divulgatives  Zàping MatemàticEls nombres i el seu encant.  D’ençà l’any 2019 fins l’actualitat publica a RBA el  llibre Diofanto i dins la col·lecció «Grandes Ideas Matemáticas» del diari El País publica  “Más allà de Euclides: otras geometrías”  i  “La criptografía: el arte de guardar secretos”.

Destaquen les seves publicacions divulgatives al bloc https://www.enciclopedia.cat/divulcat/Joan-Vicenc-Gomez-i-Urgelles  i www.juegosydesafiosmatematicos.com

Guardonat amb nombrosos premis i reconeixements, destaca el «Premi d’Educació J. Pallach» l’any 1999, el premi en «Recerca i Innovació Educatives Angeleta Ferrer i Sensat» l’any 2004, el premi sobre  “Investigaciones y Experiencias Didácticas” (Ministerio de Educación, España) al 2005 . Al novembre del 2013 rep el premi de divulgació científica Humbert Torres atorgat per la Fundació Catalana de la Recerca i Òmnium Cultural. Ha realitzat més de 200 conferencies divulgatives adreçades a mestres, pares, alumnes i al púbic en general. Tanmateix participa en diversos grups de recerca d’àmbit nacional i internacional en l’àmbit de la modelització matemàtica.

Hom pot consultar les seves produccions acadèmiques i científiques:  https://futur.upc.edu/JoanVicencGomezurgelles

Hom pot comprovar la seva trajectòria professional a http://futur.upc.edu/JoanVicencGomezurgelles

Conferència “D’Euclides a Internet: L’art de guardar secrets”

Amb  la presentació del ponent a càrrec del Dr. Claudi Alsina i Català (catedràtic de Matemàtiques)

Resum:

Quina relació hi ha entre el DNI, Julius César i els nombres primers? I entre el compositor Beethoven i el codi Morse? En la conferència farem un viatge pels diferents sistemes i codis de xifrar i desxifrar missatges secrets, des dels temps dels egipcis i dels romans fins a la màquina Enigma de la Segona Guerra Mundial i acabant amb els sofisticats sistemes actuals basats en l’anomenat sistema RSA. D’aquesta manera aprendrem l’art de guardar secrets a través de la història. La conferència mostrarà l’estret lligam entre literatura, ciència i tècnica.

IMPORTANTAforament limitat amb inscripció prèvia a l’email info@ariadna-web.org.

Detalles

Fecha:
viernes, 14 enero 2022
Hora:
18:00 - 19:00

Local

Ateneu Barcelonès
Carrer de la Canuda, 6, 5ª pl.
Barcelona, 08002 Spain
Web:
https://goo.gl/maps/2zYkb2g37rr